Vedligeholdelse af vægttab

Næste gang du taler om vægttab med din læge, så spørg efter løsninger til vedligeholdelse af vægttab.
Alle patienter, som har tabt sig, enten ved diæt, træning, medicin mod fedme, maveballon eller endda gastric bypass, ved godt, at det er nemmere at tabe sig, end det er at opretholde den nye kropsvægt.

29 vægttabsstudier med fokus på langsigtet vægttab viser, at mere end halvdelen af et vægttab tages på igen inden for 2 år, og 80 % af et vægttab tages på igen inden for 5 år. Alle vægttabsmuligheder rummer en risiko for at tage på igen og det er således kun et spørgsmål om tid, hvornår flertallet af patienter vil øge deres vægt igen.

Derfor er det nødvendigt med et vedligeholdelsesprogram, der omfatter medicin mod fedme samt programmer for adfærdsændringer på lang sigt, hvis vægttabet skal fastholdes.

Vedligeholdelsesprogram

Vores vedligeholdelsesprogram på Nordic Gastric Balloon tilbyder patienter effektive og receptpligtige lægemidler mod fedme, der undertrykker appetitten i hjernen og/eller forsinker mavetømning. Programmet er også kombineret med diæt og livsstilsændringer, der er superviseret af ernæringseksperter og personlige trænere. Vores personale har hjulpet patienter i hele Skandinavien de sidste 8 år.

Kontakts for at hører nærmere – Kontakt os her

Vægtforøgelse efter fedmekirurgi – Dokumentation

I modsætning til den almindelige opfattelse er vægtforøgelse også mulig efter gastric bypass og mavebånd, som ellers er de mest effektive vægttabsmetoder. Gastric bypass og mavebånd betragtes af mange som den ultimative kur mod fedme, men der er desværre ingen kur mod fedme, ligesom der ikke er en kur mod diabetes og forhøjet blodtryk.

Fedmekirurgi er ikke en magisk løsning. En diætist, som arbejder med vægttabsopererede patienter på et specialiseret center i USA, udtaler: ”Mange mennesker har fundet ud af, at en gastric bypass operation ikke ligefrem er en mirakelkur mod fedme. Det kræver stadig hårdt arbejde af den person, der skal opereres. Man er nødt til at følge en kostplan og passe på portionsstørrelser samt træne. Hvis man ikke er i stand til at følge anbefalingerne, kan den lille mavepose forårsaget af operationen faktisk udvide sig til den oprindelige mavestørrelse”.

Langsigtede kliniske undersøgelser har vist, at 60 % af gastric bypass patienter ender med at tage betydeligt på i vægt efter 12 år. Kun 40 % var i stand til at vedligeholde 30 % af det samlede vægttab.
En anden amerikansk medicinsk kilde siger, ifølge UpToDate, at 20 % af vægttabsopererede patienter tager betydeligt på i vægt på lang sigt.

kirurger diskuterer vægtgenvinding

Dr. Matthew Weiner, som er en erfaren kirurg og forfatter, advarer om, at “genvinding af vægt efter mavekirurgi er mulig” og tilføjer, at ”vægttabskirurgi ikke er perfekt.” Han fremhæver, at nogle mennesker har den fejlagtige antagelse, at hvis maven er opereret meget lille, eller hvis maden omdirigeres til tarmen ”er det umuligt nogensinde at spise nok mad eller absorbere nok kalorier til at tage på i vægt.” Hvilket altså er forkert.

Han forklarer, at tingene begynder at ændre sig efter de første par måneder, hvor patienten vil være i stand til at spise igen. ”Man vil absolut, være i stand til at tage på i vægt. Faktisk tror jeg, at hver enkelt vægttabsoperationspatient til en vis grad vil kæmpe med vægtgenvinding. Det store problem er timing. Med mavebånd er det efter 18 måneder, og med gastric bypass er det efter 3-5 år.”

I en anden amerikansk undersøgelse, der fulgte 2.221 patienter i tre år efter fedmekirurgi, oplevede de fleste patienter sundhedsmæssige forbedringer. Forbedringerne var dog afhængige af, at de holdt sig til en sund kost og fulgte et træningsprogram efter operationen.

Føler du dig flov efter vægtgenvinding?

De patienter, der tager på i vægt efter gastric bypass eller mavebånd, føler sig ofte for flove til at søge hjælp.
Dr. Gregory Schroder, som er bariatrisk kirurg hos Advanced Surgical Partners of Virginia and Parham Doctors’ Hospital, forklarer: ”Patienter kommer ofte tilbage efter, at de har taget på i vægt og føler sig flove.” I en video belyser kirurgen de kost-, adfærds- og kirurgiske muligheder, der er for at få hjælp med den overskydende vægt.

Flere andre bariatriske kirurger har pointeret problemet med vægtgenvinding efter gastric bypass eller mavebånd. I en anden YouTube video siger Dr. Bleu Schniederjan, at han har ”set en del patienter gennem årene, som efter 2-5 år har taget en betydelig mængde på i vægt igen.” Han forklarer i videoen, hvorfor dette sker efter operation, og hvordan det kan ændres kirurgisk og endoskopisk.

Arbejder din krop imod dig efter vægttab?

Selvom de fleste mennesker har succes med at tabe sig, tager de fleste meget eller hele den tabte vægt på igen. Det skyldes følgende faktorer:

  • En reduktion i energiforbrug forårsaget af vægttab
  • Ændringer i de perifere hormonelle signaler, der regulerer appetitten. Ghrelin, som stimulerer appetit, og glukoseafhængigt insulinptropt polypeptide (GIP), som kan fremme energilagring, øges efter diætinduceret vægttab. Andre cirkulerende mediatorer, der hæmmer fødeoptagelse (f.eks. leptin, peptid YY, cholecystokinin, amylin) falder. Disse hormonelle tilpasninger kan vare ved i mindst et år efter vægttab og modarbejder vedligeholdelsen af vægttabet

Den ”succesfulde” vægtvedligeholdelse

En klinisk undersøgelse er nået frem til de faktorer, der gør en person i stand til at tabe sig og efterfølgende vedligeholde vægten. For at opnå vægtvedligeholdelse skal personen:

  1. Starte med et succesfyldt vægttab tidligt i forløbet og nå vægttabsmålet
  2. Leve et aktivt liv med mindre fjernsyn og mere motion, gang og cykling
  3. Forsætte med at holde øje med sin vægtrelaterede adfærd, have kontrol over sin spiseadfærd og ikke være for plaget af sult. Madindtaget skal holdes på et lavere niveau, måltidsrytmen skal være regelmæssig og altid inklusive morgenmad. Sund mad skal vælges til fordel for mad med højt fedtindhold, samt snacking reduceres. Det er nødvendigt at trang til usunde ting kan kontrolleres. Hvis tilbagefald opleves, skal personen kunne håndtere disse på en afbalanceret måde uden at se tilbagefaldene som en uoprettelig fiasko
  4. Anse kontroller som værende fleksible snarere end strikse og præget af selvstyring og autonomi
  5. Være mentalt ligevægtig, uden depression, overspisning eller vægtændring. I stedet skal der være stabilitet i vægtmønstre, spisning og følelser. Livssituationen skal præges af stabilitet fremfor stress. Personen skal have støtte ude fra, men skal også stole på sine egne løsninger