PATIENTVEJLEDNING

GASTRIC BALLOON – FORBEREDELSE TIL MAVEBALLON

Forberedelse til ballonindsættelse

maveballon procesure og indlægningDin kirurg og hans medarbejdere vil arbejde tæt sammen med dig for at forberede dig på indgrebet. Du vil blive set til en forundersøgelse og sundhedsvurdering, hvor du vil blive spurgt om din sygehistorie og medicin for, at der ikke skal opstå nogle komplikationer, hvis du f.eks. tidligere har fået foretaget indgreb i din mave. Din kirurg kan bestille bestemte tests som f.eks EKG, røntgen eller blodprøver.

Ved forberedelsen af dit indgreb er det meget vigtigt at følge lægens anvisninger nøje. Blandt andet vil din læge sandsynligvis bede dig om at faste i 12 timer og tage nødvendig medicin.

Udførelse af proceduren

Proceduren begynder med, at du får lokalbedøvende spray i halsen. Herefter får du afslappende intravenøs medicin. Efterfølgende vil sygeplejersken indsætte en plastikring mellem tænderne for at holde din mund åben og samtidig beskytte dine tænder. Dernæst føres kikkerten gennem munden og ned i din mave. Dette er ikke smertefuldt, og du vil være i stand til at trække vejret uden problemer. Det kan være nødvendigt at blæse luft ind i maven for at få bedre oversigt. Dette kan give en underlig fornemmelse og lyst til at bøvse. Ballonen føres ned i din mave og derefter fyldes ballonen med en saltvandsopløsning. Endelig vil skopet (kikkerten) føres ind i maven en sidste gang for at dobbelttjekke om ballonen er i den rigtige position og korrekt fyldt.

FØR GASTRIC BALLOON INDSÆTTELSE

For at sikre maksimal succes, vil din læge afgøre præcis hvilke præscreeningsvurderinger, der vil være påkrævet i dit tilfælde. Præscreeningsvurderingen kan omfatte en eller flere af følgende undersøgelser: En patientinformationsprofil, kostevaluering, psykologisk konsultation, rutinemæssige blodprøver, røntgen af lungerne og EKG.

For at forberede dig til indgrebet, vil du blive bedt om at faste fra midnat før din procedure.

Indlæggelse af maveballonen

De fleste patienter får maveballonen indsat i lokalbedøvelse, med mindre der er en specifik klinisk grund til at ændre proceduren. Maveballonen indsættes endoskopisk og placeres i maven, som efterfølgende fyldes med saltvand. Du vil være i stand til at tage hjem indenfor en time.

Maveballonen kan til enhver tid let tømmes for saltvand og fjernes, hvis dette kræves.

Justeringsprocedure

*Hvis du oplever overdreven eller langvarig kvalme, opkastning eller smerter, kan maveballon volumen mindskes med en endoskopisk justering.

*Hvis din appetit stiger, eller vægttab plateauer og ophører, kan maveballonens volumen øges med en endoskopisk justering.

Maveballon volumen kan ændres med en 15 minutters endoskopisk procedure. Forberedelsen kræver en flydende kost i 3 hele dage før justering, efterfulgt af fasten fra midnat. Justeringer vil blive foretaget i lokalbedøvelse. Du vil blive udskrevet indenfor en time.

Fjernelsesteknik

Efter 6-12 måneder vil maveballonen blive fjernet endoskopisk i lokalbedøvelse. Forberedelse kræver flydende kost i 3 døgn forud for proceduren efterfulgt af faste fra midnat. Efter fjernelsen vil du blive udskrevet indenfor en time.

Risici og komplikationer

Som ethvert kirurgisk eller medicinsk indgreb vil der altid være risiko for, at der opstår komplikationer. Dette sker dog yderst sjældent, og der er gjort alt for at reducere eller forhindre disse. På trods af dette skal du være helt klar over deres eksistens for at træffe en beslutning.

Blandt risici er:

  • Kvalme og opkastning
  • Oppustethed
  • Mavesår
  • Diarré
  • Reaktioner på sedation (lokalbedøvelse)
  • Aspirationspneumoni (lungebetændelse)
  • Spiserør- / mavesæk perforation
  • Gastroøsofageal refluks
  • Punktering af maveballon og tarmobstruktion

Efter indsættelse af Gastrisk ballon

De første 3-5 dage efter maveballon-anlæggelsen, kan du føle dig utilpas og have kvalme. Dette vil forvinde, og der vil blive gjort alt for at reducere disse bivirkninger. Du vil blive tilbudt medicin for at minimere kvalme og andre symptomer. Det er vigtigt at tage medicinen forud for indtræden af ​​kvalme.

De første 3 dage efter indsættelsen, skal du udelukkende indtage flydende kost og de efterfølgende dage en halvfast kost. Indenfor en uge vil du være i stand til at genoptage normal fødeindtagelse, dog i langt mindre mængder end tidligere.

I forbindelse med maveballon indsættelsen, vil du blive instrueret i kostvaner, diæt og motion, som er afgørende for maveballon behandlingen og vægttabs succesen.