MAVEBALLON ERFARINGER- OG SIKKERHED

Som ved alle medicinske indgreb, er der også risici ved at få anlagt en maveballon.

Dog er de meget sjældne, så derfor betragtes denne procedure stadig som mere sikker, end den mere invasive og dyre fedmekirurgi. Det er antages, at risikoen forbundet med overvægt og fedme, er højere end de meget sjældne komplikationer forbundet med denne procedure. For at sætte maveballonbehandlingen i perspektiv, rapporterer de fleste undersøgelser, en signifikant højere grad af alvorlige bivirkninger ved gastrisk bypassoperation.

Effektiviteten af maveballonbehandling og dens sikkerhed afhænger hovedsagelig af følgende faktorer:

Lægen:

  • Rutine og erfaring fra de medicinske fagfolk, der udfører proceduren. (Læs om Haythams gode erfaring her)

Ballonen:

  • Hvor høj kvaliteten af de implanterede maveballoner er. (Vi bruger CE-mærket og -eller FDA-godkendte maveballoner, læs mere om det her).

Patienten:

  • Vigtigheden af at patienten er engageret og deltagende i behandlingen.
  • Patientens viden om overvægtsproblematikken, vigtigheden af at overholde de ordinerede lægemidler og den anbefalede kost- og motionsplan. Ligeledes er det af stor betydning, at motivationen til at opnå det ønskede vægttab og vedligeholdelse af vægttabet efter ballon fjernelsen, er stor hos den enkelte.

I starten af maveballonbehandlingen, vil de fleste opleve diverse symptomer/reaktioner som følge af anlæggelse af maveballonen. Typiske symptomer omfatter kvalme, opkastning, mavesmerter, sure opstød, halsbrand, mavesmerter og forstoppelse, og skal påregnes at vare op til ca. 5 dage- hvilket er individuelt.

Patientens tilstand kan ofte forbedres ved brug af de ordinerede lægemidler før, under og efter proceduren. Tidlig fjernelse af maveballonen kan være nødvendig, hvis symptomerne er vedvarende og ud over det forventelige. Kun ganske få (4 til 7 %) oplever at disse symptomer fortsætter efter den første uge af behandlingen. Fjernelse af maveballonen før tid, – for nogle typer maveballoner, – er 7 % og 9 % , jvf en gennemgang af UptoDate’s medicinske hjemmeside.

Der er rapporteret et lille antal alvorlige bivirkninger ved maveballonbehandling, der er relateret til enten maveballonen eller proceduren.

Alvorlige bivirkninger relateret til maveballonen: Hvis maveballonen ligger i maven i længere end den anbefalede tid, kan den risikere at briste og vandre ned i tarmene. Oftest vil den udskilles naturligt uden problemer, men der er risiko for at den kan forårsage tarmslyng. Det er derfor vigtigt, at maveballonen fjernes i tide, for at mindske risikoen for ballonmigration og evt. tarmslyng.

De anvendte maveballoner er fyldt med sterilt saltvand tilsat blåt farvestof. Hvis der opstår en lækage i maveballonen, bliver patientens urin blå eller grøn, da det blå farvestof absorberes og udskilles i nyrerne. Denne mekanisme er en advarsel om, at ballonen er utæt og indikerer at maveballonen skal tages op, før den migrerer og evt. kan forårsage tarmslyng.

Andre alvorlige, dog sjældne, bivirkninger relateret til maveballonen, omfatter vedvarende opkast, mavesmerter, kvalme, blødende mavesår, tarmslyng og hul i mavesækken.

Procedurerelaterede alvorlige (sjældne) bivirkninger: De fleste alvorlige procedurerelaterede bivirkninger sker under ballonfjernelsen, som f.eks rift/læsion af spiserøret, lungebetændelse og mavetarmblødning. På Nordic Gastric Balloon udføres disse procedurer af Haytham Al-Tayar, som er den mest erfarne ballonlæge i de skandinaviske lande, -og er blevet anerkendt for sit høje kvalitetsniveau. (Læs om Haytham Al-Tayars her)

Patientens tilstand kan ofte forbedres ved brug af de ordinerede lægemidler før, under og efter proceduren. Tidlig fjernelse af maveballonen kan være nødvendig, hvis symptomerne er vedvarende og ud over det forventelige. Kun ganske få (4 % til 7 % oplever at disse symptomer fortsætter efter den første uge af behandlingen. Fjernelse af maveballonen før tid, – for nogle typer maveballoner, – er 7 % og 9 %, jvf en gennemgang af UptoDate’s medicinske hjemmeside.

maveballon procesure og indlægning

Maveballoner nedsætter risikoen for komplikationer ved fremtidige fedmeoperationer (Göttig et al. Studie):

Ved tanker om at få foretaget en kirurgisk fedmeoperation, vil det være en god ide at spørge lægen, om det ville være en mulighed at starte med en maveballon. Hvis vægten reduceres inden en evt. forestående fedmeoperation, vil risikoen for komplikationer mindskes betydeligt, ifølge Göttig et al. Desuden skal man være opmærksom på, at det ikke er muligt, faktisk livstruende, at få lagt en maveballon, hvis man først har gennemgået en fedmeoperation.

For nylig godkendte American Society for Metabolic and Bariatric Surgery (ASMBS) maveballonbehandling af overvægtige patienter. Behandling med maveballon kan udfylde et hul i behandlingen mellem medicin og fedmekirurgi og bør betragtes som standard i kontinuiteten af ​​pleje for patienter med fedme,” sagde Samer Mattar, MD, ASMBS formand i meddelelsen.

Han tilføjer desuden at han håber, at ASMBS-godkendelsen og det bevismateriale, der understøtter den passende brug af maveballoner, vil gøre det muligt for flere personer at få adgang til maveballonbehandling.

SÅDAN ANLÆGGES MAVEBALLON

Maveballon-anlæggelsen

Anlæggelsen udføres i specialiserede klinikker, der er specielt designet til endoskopi-behandlinger. De komfortable rum, det venlige personale og det beroligende medicin medvirker til, at patienten føler sig godt tilpas under maveballonanlæggelsen. Selve anlæggelsen tager under 10 min, så det er hurtigt overstået.

Dr. Al-Tayar starter med at undersøge mavesækken med kikkerten, for at sikre at alt er i orden, inden han anlægger maveballonen. Eventuelle kontraindikationer til anlæggelse af maveballon som, f.eks. mavesår eller stort spiserørsbrok skal udelukkes helt. Når maveballonen er i maven, pumpes sterilt saltvand blandet med blåt farvestof, ind i ballonen. Når han er tilfreds med størrelsen og positionen af ​​den fyldte maveballon tages kikkerten op igen. Efter anlæggelsen flyttes patienten til et opvågningsrum indtil virkningen af den beroligende medicin er aftaget. Herefter kan patienten tage hjem. Det anbefales dog ikke at køre bil de første par timer efter anlæggelsen, da der kan opleves svimmelhed og stor træthed.

De første par dage opleves ofte som ubehagelige med mavesmerter og kvalme. Maven skal vænne sig til ballonen og der går som regel et par dage med det. Personalet på klinikken vil guide patienten igennem de første to uger, med en detaljeret diætplan som skal følges nøje. Ubehaget vil lette i slutningen af ​​den første uge.

Succesen af ​​behandlingen er delvist afhængig af overholdelse af medicin anbefalingerne og ændringer af kost og livsstilsvaner. Afhængig af ballontypen, kan den ligge i maven fra 4 (Elipse) 6 (Medsil, Orbera) eller 12 måneder (Orbera, eller Spatz maveballon).

Proceduren udføres i klinikkerne i Danmark (København og Århus) og i Sverige (Malmø, Götenborg, og Stockholm) af Dr. Haytham Al-Tayar. Han har indsat og fjernet tæt på 5000 balloner med stor succes. Nordic Gastric Balloon er af den opfattelse, at maveballonbehandlingen skal udføres af en specialist med mindst fem års erfaring inden for endoskopi-behandlinger. Dr. Al-Tayar har 15 års erfaring inden for gastroskopi, koloskopi og cystoskopi-behandlinger.

Den kliniske support, vi forsyner vores patienter med efter ballon anlæggelse, inkluderer intravenøs væske på vores klinikker i Valby og Århus, hvis der er brug for det.

For at sikre patientsikkerhed og optimalt vægttab, er alle procedurer udelukkende udført af Dr. Al-Tayar.

HVORDAN KOMMER ELIPSE BALLONEN NED I MIN MAVE?

Når din læge har bekræftet, at Elipse ballonen er det rigtige for dig, vil han/hun placere ballonen i din mave under et kort 20-minutters ambulant besøg. Du sluger en kapsel, som indeholder den deflaterede ballon sammen med et tyndt rør. Når kapslen er kommet ind i din mave, vil lægen bruge røret til at fylde ballonen med væske. Når ballonen er fyldt, vil lægen forsigtigt fjerne røret—og du vil allerede være vej ud af klinikken.

De fleste folk er i stand til at sluge kapslen, som indeholder Elipse ballonen, uden problemer. Folk som har svært ved at sluge den, kan hjælpes af deres læge, som vil bruge en tynd tråd (stylet) for at hjælpe med at lede kapslen på sin plads—stadig uden endoskopi eller anæstesi.

Som en deltager i det omfattende Elipse program, vil du få den støtte, du har brug for for at få succes. Du vil blive vejledt af et team af medfølende sundhedspersonale herunder en læge og en diætist. En trådløs digital vægt giver konstant opdateringer om din fremgang til dit plejeteam, og flere besøg med dit team, hjælper dig med at få den maksimale fordel af din Elipse ballon.