“Det er faktisk helt vemodigt, at skulle sige farvel til ballonen – den har haft fuld effekt og vi har arbejdet godt sammen. Det er mit livs bedste investering” – fortæller den 47 årige kvinde fra København (der ønsker at være anonym) efter at have tabt sig 53 kg på bare 10 måneder med maveballonen.

Den maveballon procedure – som blev udført på Maveballon Klinikken i Valby ved specialist Haytham Al-Tayar – er vidtrækkende anerkendt for at være en mere effektiv, sikker, ikke-kirurgisk og billigere løsning sammenholdt med andre tilgængelige kirurgiske indgreb i behandlingen mod overvægt. Kirurgiske indgreb efterlader ofte klienterne med irreversible følgeskader, hvilket er meget usandsynligt med ballonen, da den ikke er permanent.

Maveballonen lægges under lokalbedøvelse – med et endoskop.

Kvindens beslutning om hvilken ballontype der var mest rigtig til hende, blev taget i samråd med Maveballon Centrets kompetente personale – og valget faldt på Spatz ballonen. Spatz ballonen har den unikke fordel, at den er justerbar i forhold til mængden den rummer. Dette gør at den kan anlægges med mindre fylde i starten, for at imødekomme/reducere tilvænningstiden (ubehag) – og modsat fyldes mere op for at undgå utilstrækkeligt vægttab. Ydermere er ballonen godkendt til at ligge i mavesækken i 12 måneder og stadig være resistent overfor mavesyren – i modsætning til andre typer maveballoner.

Med hensyn til vægttabsresultater oplyser Spatz Medical – der er producenten af Spatz maveballonen – følgende på deres hjemmeside: “Det gennemsnitlige vægttab efter brugen af ballon i 6 måneder ligger på 16 kg – hvorimod det gennemsnitlige vægttab ligger på omkring 25 kg med 12 måneders balloner. “

Derfor er speciallæge Haytham Al-Tayar også stolt over at kunne præsentere det ekstraordinært flotte vægttab, hans klient har præsteret. Han forklarer, at det er usædvanligt at overvægtige personer fortsat opnår flotte vægttab efter 3 måneder, uden at få opjusteret ballonens fylde for at fastholde vægttabet.
“Denne klient har været meget omhyggelig med at følge vore vejledninger i forhold til livet med en maveballon – samtidig med at hun har udvist en kæmpe selvdisciplin” tilføjer speciallæge Haytham Al-Tayar. “Hun er et pragt eksemplar for maveballonens virke og hun kan , med rette ,være et stort forbillede for andre”.

Overvægt/fedme betragtes som en væsentlig risiko faktor for mange sygdomme såsom hjertekarsygdomme, slidgigt, diabetes og nogle typer kræft.

Ifølge undersøgelser der er foretaget af World Health Organization – WHO – i 2016, var der over 2 mia. voksne mennesker, der var overvægtige/fede. 39% af dem var i kategorien overvægtige – 13% er under kategorien “fedme”. En BMI på over 25 og under 30 betragtes som overvægt – BMI over 30 betragtes som fedme.

I Danmark er overvægt mere udpræget end i de øvrige skandinaviske lande – især Sverige og Norge. Ifølge undersøgelser i Danmark – udført af OCEC’s – lå andelen af voksne med en BMI over 30 på omkring 15%, i Sverige er den på 12% i 2017. Frankrig ligger lidt højere med 17%, England på ca. 27{% og USA topper med 38%.
Antallet af overvægtige er i vækst i Europa – og ifølge WHO regner man med at ca. 3 ud af 5 danskere vil være overvægtige og ca. 1 ud af 4 vil være i kategorien “fede” i 2030.

I februar tilføjede The American Society for Metabolic and Bariatric Surgery (ASMBS) maveballonen til listen over effektiv behandling mod overvægt og fedme, efter at have gennemgået resultaterne for denne ikke-kirurgiske procedure.

Kvinden der tabte sig 53 kg har fortalt til Maveballon Centrets personale, at hun har fulgt den diætvejledning hun har fået fra klinikken, og at hun kun spiste, når hun var sulten.

Maveballon Centret, der ledes af speciallæge Haytham Al-Tayar, har indtil nu hjulpet over 800 mennesker med vægttab i Danmark, Sverige, Norge samt andre lande.
Der findes flere typer maveballoner og de fleste af dem (inkl. Spatz og Medsil) er godkendte til det europæiske marked.