DIÆT OG KOSTRÅD

Det er meget vigtigt, at du følger diætplanen, så din mave kan tilvænne sig den nye maveballon på bedste vis. Vær opmærksom på, at denne diætplan kun er en vejledende plan, og det er meget individuelt, hvor hurtigt folk tilvænner sig til ballonen. Mængden og typen af madvarer, som kan tolereres med maveballonen, er også meget forskellig fra person til person.

Hvis du på noget tidspunkt, under tilvænningsperioden føler, at du rykker for hurtigt frem i planen, så fortsæt med det mad, du kan tolerere i en dag eller to mere, og ryk derefter frem i planen. Lyt til din krop og mave, vær tålmodig, og prøv dig forsigtigt frem!

På anlæggelsesdagen, må du udelukkende drikke vand eller langsomt sutte på ispinde eller isterninger. Det er meget vigtigt, at du højst drikker 50 ml vand per time – ikke på én gang, men fordelt på små slurke timen igennem. Den intravenøse væske, som du får efter ballonanlæggelsen, vil hjælpe dig med at holde dig hydreret de første 24 timer efter proceduren. Al slags is uden mælk eller klumper, er gode alternativer der vil give en forfriskende og kold fornemmelse uden at fylde oven på ballonen.

Den første dage efter anlæggelsen, er det meget vigtigt, at du ikke indtager andet end klare væsker, da din mave behøver ro for at tilvænne sig ballonen. Indtagelse af alt andet, kan fremkalde opkastning, kramper og kvalme. For at ikke blive dehydreret, må du stadig drikke små mængder væske, fordelt over tid. Drik max. 50 ml per time, i små slurker.

Forslag til klare væsker

Vand – gerne med citron eller friske urter i for variation

Saftevand

Fortyndet juice

Urtete

Proteinvand – ikke proteinshake

Bouillon

Undgå kulsyreholdige drikke og drikkevarer med koffein, da disse kan give luft i maven og øge mavesyreproduktionen, som kan medføre smerter, bøvser og irritation.

Hvis din mave tolererer overstående fint, kan du nu begynde at tilføje blendet, moset og tyktflydende fødevarer. Spis kun 3-4 spiseskeer ad gangen, op til 5 gange om dagen. Og spis kun til du ikke er sulten længere – ikke mæt eller overmæt. Fortsæt med at drikke 50 ml væske per time for at undgå dehydrering.

Forslag til flydende kost

Yoghurt uden frugtklumper

Smoothies

Kogte og purerede grøntsager og supper

Frugtpuré

Kogt, tynd havregrød på vand eller mælk

Mælk

Gelé

Protein- og måltidsdrik*

*Drik gerne ved behov for ekstra energi, i en form der nemt tolereres. Disse skal ikke erstatte vanlig mad over en længere periode.

Dersom du tolererer den flydende kosten, kan du rykke videre til mere fast mad, som kræver mere tygning og fordøjelse. Hvis du oplever ubehag eller føler, at du rykker for hurtigt frem, så fortsæt med flydende kost i yderligere et par dage.

Det er meget vigtigt, at du tygger din mad grundigt (mindst 20 gange), indtil det bliver en flydende masse, som nemt kan passere maveballonen. Du skal også give maden tid til at forlade maven, inden du spiser igen. Altid husk på at spise og drikke langsomt og vær opmærksom på, hvordan din mave reagerer.

Der er stor forskel på at føle sig ikke-sulten/tilfredsstillet og mæt eller overmæt. Overspisning vil resultere i mavekramper, kvalme, opkast og ildelugtende bøvser.

Du må ikke spise og drikke på samme tid. Den plads, der er i din mave, kan kun rumme enten mad eller væske på én gang. Stop med at drikke en time før du spiser, og på samme måde skal du undgå at drikke den første time efter et måltid. Væske kan samle sig over ballonen og resultere i sure opstød, opkast og ubehag – især om aftenen, hvis du drikker for meget i løbet af dagen.

Derimod skal du drikke for at holde dig hydreret. Forsæt med at fordele dine væsker i små slurke mellem måltiderne. Hvis du på dette tidspunkt, kan tolerere 50 ml uden besvær og føler dig dehydreret og tørstig, kan du langsomt optrappe dit væskeindtag til 70 og derefter 100 ml per time.

Forslag til blød mad

Hytteost og myge oster

Ristet toastbrød

Havregrød

Kogt æg/røræg

Kogt eller blendet fisk eller kylling

Tun, makrel eller sardiner på dås

Laksemos eller makrel i tomat

Kogte grøntsager, inkl. frossen grøntsags mix/wok mix

Avocado

Bagte bønner

Grøntsags og kartoffelmos

Blød frugt uden skræl

Bær

Tofu

Når din mave tolererer det, skal du kunne spise helt almindeligt, sund og varieret mad. Der er ingen madvarer, der i sig selv er farlige eller forbudte. Det vigtigste er mængden mad, og at du tygger maden tilstrækkeligt. Nogle fødevarer er dog sværere at fordøje med ballonen, og kan typisk tolereres dårligt især i begyndelsen af forløbet. Dette gælder typisk rødt kød, pasta, ris, hvidt brød og boller og groft, kompakt brød og rugbrød, fedtet mad, koffein og sodavand.

Du skal hele tiden være opmærksom på, hvad din mave fortæller dig, og lære at bemærke, når du er tilfredsstillet, og når du er mæt/overmæt.

Brug tid på dine måltider og spis langsomt. Fortsæt med at tygge din mad grundigt før du synker det for at undgå, at maden sætter sig fast på ballonen. Hvis du synker maden uden at tygge maden grundigt, kan det blive i maven i 10-14 dage og det kan forårsage ubehag og smerte.

Hvis du fortsætter med at opleve kvalme, dårlig ånde, bøvser, mavekramper, opkast og sure opstød, anbefaler vi, at du stopper med at spise og drikke i 8-12 timer. Vend derefter tilbage til en flydende kost i 1-2 dage for at give din mave tid til at få ro igen. Disse er tegn på, at du enten spiser for hurtigt, overspiser eller spiser mad, som din mave ikke kan tolerere på dette tidspunkt.

Det tager tid at vænne sig til ballonen, og du skal selv finde ud af, hvad der fungerer for dig. Hvad du kan og ikke kan tolerere, kan også ændre sig under ballon forløbet, så madvarer du har haft besvær med i starten, kan du muligvis tolerere senere i forløbet.

Du opnår mest succes ved at kombinere maveballon med passende kost og regelmæssig træning. Spis en varieret og sund kost med madvarer, du kan lide. Start hellere med mindre portioner end foreslået forneden og optrap efter tolerance. Det er vigtigt, at du får nok næring og energi, men at du ikke overspiser for at “teste” ballonen – stop når du ikke længere er sulten.

Eksempel på kostplan

Morgenmad

Et stykke toast m. let smøreost, skinke eller hytteost

Eller

2 spsk. havregryn med 100 ml skummet mælk med 1 stk. frugt og kanel

Eller

1 knækkebrød med 1 kogt æg

Eller

1.5 dl Skyr 0.1{2e327b36c9bda55fb4c29bee2052602096ddaad921f2be3cf9356e8243f29ae1}/hytteost med ½ banan/ 1 æble

Frokost

50-150 g salat af egen valg, tomat, agurk, peberfrugt, gulerod

50-100 g kylling, fisk, bønner, tun, linser eller æg

2 spsk. bønner eller hytteost

1-2 spsk. let crème fraiche dressing

Eller

Røræg af 2 æg og 1 spsk. hytteost

Eller

1 skive rugbrød med ½ avocado

Et glas (150 ml) æblejuice

Aftensmad

50-100 g kylling, fisk, tun, linser, tofu, æg

50-150 g kogte grøntsager eller 150 g salat

2 spsk. mos af kartofler, søde kartofler, rodgrøntsager eller 1-2 M kogte/bagte kartofler

1-2 spsk. let dressing/soja sovs

Eller

2 dl grøntsagssuppe

1 kogt æg

1 skive rugbrød

Tyndt lag smør

Eller

Omelet af 2 æg med 50-100 g grøntsager af frit valg

1 skive rugbrød

Mellemmåltid eller snacks

1 lille skål med skyr/let yoghurt

Eller

1 frugt/grønt

Eller

1 spsk./håndfuld nødder eller tørret frugt

Eller

1 knækkebrød med kogt æg eller magert pålæg

Held og lykke!