FAQ – Ofte stillede spørgsmål

ofte stillede spørgsmål

Lær mere

Hvordan fungerer maveballonen?

Maveballonen giver personen en følelse af mæthed, og gør det muligt at spise mindre portioner. Ballonen virker ved, at den forsinker, at maven tømmes, som leder til langsommere mavebevægelse. Det vil tage længere tid end normalt med at fordøje fast mad, og dermed kommer det langsommere videre til tolvfingertarmen. Denne effekt er specielt tydelig de første tre til fire måneder, når mavetømningen er langsommere og følelsen af mæthed er større. Efter denne periode begynder maven at tilvænne sig maveballonen, og mister derfor det meste af sin effekt.

En anden mekaniske, som også medfører til vægttab, er ved at begrænse den plads, der er til mad og væske. De fleste mennesker kan opnå mæthed med meget mindre portioner. Det leder normalt til vægttab og langvarige sunde spisesvaner, specielt hvis det er forbundet med at ændre livsstil, og hvis man fokuserer på at bygge muskler. 
Omkring 30% af vægttab involverer tab af muskelmasse. Derfor er det anbefalet, at personen følger et ugenligt træningsprogram, som fokuserer på styrketræning, for at opnå et bedre vægttab. Effekten af maveballonen varierer fra en person til en anden, mest på grund af forskellen i hastighed af mavetømning hos folk. Folk med en normal hastighed har en tendens til at føle sig mere mætte end folk med langsommere hastighed af mavetømning.

 

Hvordan foregår proceduren?
Ballonen anlægges i mavesækken gennem munden – uden behov for kirurgi. Lægen fører endoskopet (kikkerten) ned i mavesækken og hvis maven ser fin ud føres maveballonen gennem munden, ned i spiserøret til mavesækken.

Herefter fyldes maveballonen med en steril saltvandsopløsning gennem en tynd slange fastgjort til maveballonen. Når den er fyldt, fjerner lægen slangen, hvorefter ballonen ligger i maven.

Anlæggelsen udføres af en kvalificeret og specialiseret gastroenterolog i samarbejde med et veluddannet personale.

Placeringen af ballonen tager ca. 20 minutter, herefter overvåges patienten i mindst 15 min. og vil efterfølgende være i stand til at tage hjem.

Hvem kan maveballonen tilbydes?

Maveballonen er designet til at hjælpe med vægttab hos personer, der ideelt set har 10 til 50 kg vægt at tabe. Patienten skal have en BMI på mindst 27 eller derover for at maveballonen kan tilbydes.

Det bruges tilmed til folk, der ikke er egnet til andre former for vægttabskirurgi. Brugen af ​​maveballon kan medvirke til at reducere vægten før kirurgi, så risici reduceres i forbindelse med kirurgiske procedurer på overvægtige patienter.

Til forundersøgelsen vil lægen vejlede dig igennem de 4 forskellige maveballoner der tilbydes. Sammen med dig og dine forventninger vil I finde ud af hvilken maveballon der vil være bedst for dig og dine behov.

Hvad sker der ved lækage i maveballonen og den tømmes spontant?
Ballonen fyldes med saltvand og et blåt farvestof kaldet Methlyene. Hvis der sker en uforudset lækage, vil din urin blive farvet blå eller grøn. Skulle det ske, skal du straks kontakte klinikken, så maveballonen kan blive tjekket og evt. fjernet.
Hvor meget kan jeg tabe mig med en maveballon?

Det er vigtigt for dig at forstå, at en maveballon er et hjælpeværktøj til vægttabet og skal anvendes sammen med diæt, motion og et opfølgende program. Hvor meget du taber dig og om du efterfølgende vedligeholder vægten afhænger af hvordan du følger din kost, motion og langsigtede livsstilsændringer.

Vil jeg kunne mærke ballonen i min mave?
Der vil være ubehag de første par dage efter indgrebet. Efterfølgende vil maveballonen give dig en følelse af mæthed.
Kræver anlæggelsen af maveballonen, at jeg går til kontrol hos egen læge ?
Opfølgningsprogrammet er afgørende for succesen af maveballonbehandlingen. Vores veluddannede personale følger dig gennem hele maveballonbehandlingen.
Kan jeg drikke alkohol?
Alkohol i moderate mængder er fint, men vær opmærksom på, at alkoholnedsætter forbrændringen, som i forvejen kan være lav grundet det reducerede kalorieindtag.
Hvor lang tid kan maveballon blive i maven?

Maveballonen kan, alt efter hvilken type man vælger, ligge i mave i 6-12 mdr. Hvis du ønsker at forlænge tiden med maveballon-behandlingen skal du have anlagt en ny maveballon.

Hvordan fjernes maveballonen?
Maveballonen fjernes på samme måde, som den blev placeret; via spiserøret og munden. Ved anvendelse af et endoskopisk kamera, indfører lægen et kateter gennem munden og ned i maven. Ballonen vil derefter blive punkteret og den tømmes. Når ballonen er tømt, fjernes den uden problemer.
Hvilke mulige bivirkninger kan der være forbundet ved anlæggelsen af maveballonen?

Det er meget sandsynligt, at tilstedeværelsen af ​​maveballonen i maven, kan forårsage kvalme eller opkastning i et par dage efter placeringen. Vores klinik vil ordinere medicin til at hjælpe med at minimere disse potentielle bivirkninger. Dog skal man forvendte at de første 2-7 dage kan være forbundet med en del ubehag.

Der er mulighed for, at du kun vil tabe en lille del af din vægt. Dette afhænger selvfølgelig af dit engagement i forhold til kosten og din livsstil.

Hvor lang tid tager det at komme sig efter anlæggelsen af maveballonen?
Du bør påregne mindst tre dages inaktivitet til at komme dig over anlæggelsen.

Når kroppen har vænnet sig til maveballonen, vil du kunne genoptage normal aktivitet. Det er dog vigtigt at understrege, at du skal lytte til din krops signaler/ og forvente at energiniveauet ikke er ret højt den første tid. Det kan give træthed, når det samlede kalorieindtag pludselig er minimalt i forhold til før du fik lagt maveballonen. Det er dog meget forskelligt fra person til person hvor længe kroppen er til at vænne sig til maveballonen.

Vil maveballon begrænse mine aktiviteter?
I den første uge af forløbet bør du ikke planlægge nogle tunge aktiviteter. Når din krop har tilpasset sig ballonen, kan du fortsætte dine normale aktiviteter. Det er stærkt anbefalet at starte et regelmæssigt træningsprogram for at opnå de bedste resultater.
Er der nogle fødevare restriktioner?

Der er ingen fødevare restriktioner udover pasta, som kan klæbe sig fast til ballonen( dog mest ved Spatz 3). Hertil kommer, at hvis du spiser fed mad eller slik, kan du føle dig utilpas. Overdreven overspisning mens ballonen er på plads kan give opkastninger og kan være farligt/sundhedsskadeligt på sigt.

MAVEBALLON ERFARINGER- OG SIKKERHED

Det er meget sjældent, at en maveballon bliver fjernet før tid pga. komplikationer eller gener – officielle tal viser kun 2,2%. (Braziliansk rapport i 2016 med 40,000 patienter)
Af den grund anses maveballonbehandlingen, som en mere sikker og mindre risikofyldt behandling – set i forhold til en decideret maveoperation (Gastric Bypass/Gastric Sleeve).
 

 

Overvægt

Personer med et BMI på 30 har ca. 50% øget risiko for at dø tidligt af sygdomme relateret til overvægt, sammenlignet med personer med et normal BMI. Selv en mindre overvægt øger risikoen for diabetes fem gange, hvor imod svær overvægt øger risikoen hele 60 gange, ifølge WHO.
Hvis du har et højt BMI og ikke ønsker eller er egnet til en Gastric Bypass operation, kan en maveballonbehandling være et godt og sikkert alternativ til at opnå vægttab.

Læs mere

 

Er du overvægtig?

ft
in
lbs
cm
kg
  • Undervægtig: BMI er mindre end 18.5
  • Normal vægt: BMI er 18.5 til 24.9
  • Overvægtig: BMI er 25 til 29.9
  • Svært overvægtig: BMI er 30 eller mere

Kontakt os

Nordic Gastric Balloon

Lægeforeningen - Nordic Gastric Balloon
General Medical Council - Nordic Gastric Balloon
EAES - Nordic Gastric Balloon
DDKM - Nordic Gastric Balloon
E-mail Adresse
Ring til os

Telefontider:

Mandag-torsdag: 8:30-14:00

93 86 93 87

Besøg os

Valby
Søndre Fasanvej 90, 1. th.
2500 Valby

Aarhus
Endoskopiklinikken Århus A/S
Jens Baggesens Vej 88E
8200 Århus N

Stockholm
Västgötagränd 9
118 28 Stockholm

Malmø
Övägen 8
216 42 Limhamn
Sverige
Tlf.: 0707-99 73 36

Göteborgsregionen
Borgmästaregatan 5B434 32
Kungsbacka