Maveballon erfaringer- og sikkerhed

Maveballon erfaringerSom ved alle medicinske indgreb, er der også risici ved at få anlagt en maveballon.

Dog er de meget sjældne, så derfor betragtes denne procedure stadig som mere sikker, end den mere invasive og dyre fedmekirurgi. Det er antages, at risikoen forbundet med overvægt og fedme, er højere end de meget sjældne komplikationer forbundet med denne procedure. For at sætte maveballonbehandlingen i perspektiv, rapporterer de fleste undersøgelser, en signifikant højere grad af alvorlige bivirkninger ved gastrisk bypassoperation.

Effektiviteten af maveballonbehandling og dens sikkerhed afhænger hovedsagelig af følgende faktorer:

Lægen:

  • Rutine og erfaring fra de medicinske fagfolk, der udfører proceduren. (Læs om Dr. Haythams gode erfaring her)

Ballonen:

  • Hvor høj kvaliteten af de implanterede maveballoner er. (Vi bruger CE-mærket og -eller FDA-godkendte maveballoner, læs mere om det her).

Patienten:
Inddragelse af patienten i behandlingen.

Patientens viden om overvægtsproblematikken, vigtigheden af at overholde de ordinerede lægemidler og den anbefalede kost- og motionsplan. Ligeledes er det af stor betydning, at motivationen til at opnå det ønskede vægttab og vedligeholdelse af vægttabet efter ballon fjernelsen, er stor hos den enkelte.

Almindelige bivirkninger

I starten af maveballonbehandlingen, vil det fleste opleve diverse symptomer/reaktioner som følge af anlæggelse af maveballonen. Typiske symptomer omfatter kvalme, opkastning, mavesmerter, sure opstød, halsbrand, mavesmerter og forstoppelse.

Patientens tilstand kan forbedres ved brug af de ordinerede lægemidler før, under og efter proceduren. Tidlig fjernelse af maveballonen kan være nødvendig, hvis symptomerne er vedvarende. Men kun ganske få (4% til 7%) oplever at disse symptomer fortsætter efter den første uge af behandlingen. Enkelte kliniske forsøg viser, at fjernelse af maveballonen før tid, for nogle typer maveballoner, er 7% og 9%, ifølge en gennemgang af UptoDate’s medicinske hjemmeside.

Alvorlige bivirkninger

Der er rapporteret et lille antal alvorlige bivirkninger ved maveballonbehandling, der er relateret til enten maveballonen eller proceduren.

Alvorlige bivirkninger relateret til maveballonen: Hvis maveballonen ligger i maven i længere end den anbefalede tid, kan den risikere at briste og vandre ned i tarmene. Oftest vil den udskilles naturligt uden problemer, men der er risiko for at den kan forårsage tarmslyng. Det er derfor vigtigt, at maveballonen fjernes i tide, for at mindske risikoen for ballonmigration og tarmslyng.

De anvendte maveballoner er fyldt med sterilt saltvand tilsat blåt farvestof. Hvis der opstår en lækage i maveballonen, bliver patientens urin blå eller grøn, da det blå farvestof absorberes og udskilles i nyrerne. Denne mekanisme er en advarsel om, at ballonen er utæt og indikerer at maveballonen skal tages op, før den migrerer og forårsager tarmslyng.

Andre alvorlige, dog sjældne, bivirkninger relateret til maveballonen, omfatter vedvarende opkast, mavesmerter, kvalme, blødende mavesår, tarmslyng og hul i mavesækken.

Procedurerelaterede alvorlige (sjældne) bivirkninger: De fleste alvorlige procedurerelaterede bivirkninger sker under ballonfjernelsen, som f.eks rift/læsion af spiserøret, lungebetændelse og mavetarmblødning. På Nordic Gastric Balloon udføres disse procedurer af Dr. Al-tayar, som er den mest erfarne i de skandinaviske lande, og er blevet anerkendt for sin højeste kvalitet. (Læs om Dr. Al-tayars her)

Maveballoner nedsætter risikoen for komplikationer ved fremtidige fedmeoperationer (Göttig et al. Studie):

Ved tanker om at få foretaget en kirurgisk fedmeoperation, vil det være en god ide at spørge lægen, om det ville være en mulighed at starte med en maveballon. Hvis vægten reduceres inden en fedmeoperation, vil risikoen for komplikationer mindskes betydeligt, ifølge Göttig et al. Desuden skal man være opmærksom på, at det ikke er muligt, faktisk livstruende, at få lagt en maveballon, hvis man først har gennemgået en fedmeoperation.

For nylig godkendte American Society for Metabolic and Bariatric Surgery (ASMBS) maveballonbehandling af overvægtige patienter. Behandling med maveballon kan udfylde et hul i behandlingen mellem medicin og fedmekirurgi og bør betragtes som standard i kontinuiteten af ​​pleje for patienter med fedme,” sagde Samer Mattar, MD, ASMBS formand i meddelelsen.

Han tilføjer desuden at han håber, at ASMBS-godkendelsen og det bevismateriale, der understøtter den passende brug af maveballoner, vil gøre det muligt for flere personer at få adgang til maveballonbehandling.